廣東以色列理工學院

2018武漢大學香港學生快進來!!!

香港及台灣學生免試招生,澳門學生保送,招生諮詢,證件問題,綜合討論。

版主: 社員

lws2017
初級會員
初級會員

Re: 2018武漢大學香港學生快進來!!!

文章 lws2017 » 週三 7月 4日, 2018年 8:14 pm

Yami Lai 寫:非常感謝你的回答 :lol:
我還想問
1.您當初是什麼時候和怎樣得知免試結果?
2.不用在武漢大學面試是否代表我投考武漢大學不需要面試(不論在香港還是內地),只需繳交dse成績就可以?
3.武漢大學的新傳系免試生有限額嗎?
4.如果我有校長推薦計劃機會是否更大?
5.假如成功考入武漢大學,開學日大約是幾時?
6.需要提早一至兩星期到那裏嗎?
7.在被取錄後有什麼需要注意的事項嗎?
1. 大約會係7月底知道,會有email提醒你上網check結果架
2. 係啊
3. 武大今年總收生人生係40左右,上年新傳收咗20個,你可以參考下
4. 咁當然會,不過都要睇你成績,我當年都有校長推薦計劃幫手
5. 今年提早咗,會係8月22號
6. 咁又唔需要,但你可以早一兩日到,打理一下宿舍,參觀下武大
7. 都有咩,可以留意下論壇,我地香港同學會會有場講座,分享下啲主意事項。

P.S.我都係新傳架,期待係武大見到你啊!

lws2017
初級會員
初級會員

文章 lws2017 » 週三 7月 4日, 2018年 8:15 pm

lws2017 寫:
我還想問
2.不用在武漢大學面試是否代表我投考武漢大學不需要面試(不論在香港還是內地),只需繳交dse成績就可以?
1. 大約會係7月底知道,會有email提醒你上網check結果架
2. 係啊
3. 武大今年總收生人生係40左右,上年新傳收咗20個,你可以參考下
4. 咁當然會,不過都要睇你成績,我當年都有校長推薦計劃幫手
5. 今年提早咗,會係8月22號
6. 咁又唔需要,但你可以早一兩日到,打理一下宿舍,參觀下武大
7. 都有咩,可以留意下論壇,我地香港同學會會有場講座,分享下啲主意事項。

P.S.我都係新傳架,期待係武大見到你啊!
sorry 上年新傳收咗12個先啱

Jack9735
中級會員
中級會員

文章 Jack9735 » 週六 7月 7日, 2018年 2:35 pm

我還想問
1.结果是通過你三月那時候報名的線上系統公佈的,會在DSE成績出來之後,具體時間要留意官方公佈的時間表。
2.對的,不需要任何面試,DSE成績會自動發送給學校的。
3.這個每個院都會有的,不過新傳近2年都收很多免試同學,所以不用太擔心啦
4.分數達最低要求的話,當然會啦
5.今年提早了,新生大概是8月23日報到
6.一般在報到時間當天或前一兩天都ok
7.就是快點同在武大的我們聯繫!!!haha我地會幫你的啦!

Lsyan
中級會員
中級會員

文章 Lsyan » 週四 7月 12日, 2018年 11:42 pm

hi,我今年dse成績喺44545*5,報左武大口腔學為第一志願,想問下
1.你地讀數理科會唔會覺得好難
2.如果由英文轉去讀中文嘅課程會唔會好難適應
3.口腔系嘅學費大約幾多
4.可唔可以適應大陸生活嘅環境
5.大陸嘅口腔系出路喺點

laiiitszwing
初級會員
初級會員

文章 laiiitszwing » 週五 7月 13日, 2018年 12:01 am

我今年DSE成績係324333 有校長推薦計畫 請問入武漢大學機會大唔大? :roll:

Yami Lai
初級會員
初級會員

文章 Yami Lai » 週五 7月 13日, 2018年 11:01 pm

感謝你的回答!!介唔介意分享你是第幾屆dsc考生以及成績

Sophie0221
中級會員
中級會員

文章 Sophie0221 » 週日 7月 15日, 2018年 11:08 am

Yami Lai 寫:感謝你的回答!!介唔介意分享你是第幾屆dsc考生以及成績
達到基本收生要求即是6科3都会好大機會錄取,我是334344(2015届)。往年都有好多6科3錄取了,不過前提是放武大在第一志願 :lol: :lol:

Sophie0221
中級會員
中級會員

文章 Sophie0221 » 週日 7月 15日, 2018年 11:34 am

Lsyan 寫:hi,我今年dse成績喺44545*5,報左武大口腔學為第一志願,想問下
1.你地讀數理科會唔會覺得好難
2.如果由英文轉去讀中文嘅課程會唔會好難適應
3.口腔系嘅學費大約幾多
4.可唔可以適應大陸生活嘅環境
5.大陸嘅口腔系出路喺點
1我在武漢大學大一的時候是讀口腔醫學的,數理科對理科生應該還好,大一教的還是比較基礎,數學的話我們可以選擇港澳臺的高數,不過不像dse的數學,有點像數學延伸部分學的函數。
2你之前英文教學轉讀普通話教學還是需要適應的,難不難還是靠你自己努力吧,慢慢就可以習慣的,加油!
3我們計算學費是一個學分100元,一個學期單是學費應該3000元左右。除了學費,開學還要交1000多的住宿費和2000多的註冊費,不過住宿費和註冊費是交一年的。
4我覺得適應大陸的環境不難,大陸同學都很好,我們還有香港同學會,陪你一起適應。不過武漢吃得普遍比較辣,當然學校食堂也有清淡的給你選擇。
6武大的口腔是中國大學裏排名第三的,所以是在大陸發展是不用擔心的,而且武大還有一個很不錯的口腔醫院,大四可以在裏面實習。

Lsyan
中級會員
中級會員

文章 Lsyan » 週三 7月 18日, 2018年 12:18 pm

請問我地可以點樣申請唔去軍訓,如果唔去軍訓係咪都一定要8月23就到武大報到?

Sophie0221
中級會員
中級會員

文章 Sophie0221 » 週三 7月 18日, 2018年 12:54 pm

Lsyan 寫:請問我地可以點樣申請唔去軍訓,如果唔去軍訓係咪都一定要8月23就到武大報到?
上年的經驗是港澳臺的新生都唔使申請,你們直接就免去軍訓。想去的同學才需要向學院輔導員申請。如果選擇唔去軍訓的同學,需上由港澳臺事務辦公室安排的中國國情相關課程。
唔去軍訓都需要8月23日報到,果日需要交住宿費、註冊費,入住宿舍等,所以一定要系果日來報到。

Jacky630
初級會員
初級會員

文章 Jacky630 » 週三 7月 18日, 2018年 9:27 pm

請問武漢大學嘅軍訓會唔會好辛苦架?
我有問過武漢大學招生辦嘅老師,佢話軍訓唔會好辛苦,只係由師兄師姐帶領做吓d基本步操。
我而家猶疑緊參唔參加? :cry:

1.師兄/姐你地建唔建議香港學生參加?你地當年有冇參加啊?

2.另外我想問吓如果入到武大,如果想副修其他學系難唔難?因為我係報咗歷史學系,想入到去副修埋新傳系。校方係咪會睇你本科成績例如:GPA先會批准?學分會唔會好難累積?

唔該師兄!

Lsyan
中級會員
中級會員

文章 Lsyan » 週日 7月 22日, 2018年 10:38 pm

被武漢大學錄取后要做
咩?洗唔洗交留位費?

Sophie0221
中級會員
中級會員

文章 Sophie0221 » 週日 7月 22日, 2018年 10:51 pm

Lsyan 寫:被武漢大學錄取后要做
咩?洗唔洗交留位費?
不用,就等着取录通知书和相关的资料寄到你家,然后8月23号到学校注册就可以。记得要好好看一下寄来的资料,欢迎你来武大啊啊啊!

狐狸
初級會員
初級會員

文章 狐狸 » 週一 7月 23日, 2018年 1:05 am

如果放左第2志願 335343入收的機會大唔大?(ps有校長推薦計劃

Sophie0221
中級會員
中級會員

文章 Sophie0221 » 週一 7月 23日, 2018年 8:53 am

狐狸 寫:如果放左第2志願 335343入收的機會大唔大?(ps有校長推薦計劃
要视乎第一志愿收生情况,如果第一志愿的收生满了,第二志愿就不会再收了,希望还有学额吧 :oops:

sayhello
初級會員
初級會員

文章 sayhello » 週一 7月 23日, 2018年 12:21 pm

我有校長推薦信 成績係322334 之後擺武大首選傳播 其實我個成績係咪連合格線都無 因為我見有校長推薦都要3232 最後我都係無取錄到 。第三擺華中師範大學(美術學)上網睇有2211都ok 但如果擺第三志願機會率係咪會低左好多。我做好心理準備可能要補選志願 武漢大學做補選是否無望了 ?希望回覆thx!

Sophie0221
中級會員
中級會員

文章 Sophie0221 » 週一 7月 23日, 2018年 12:39 pm

sayhello 寫:我有校長推薦信 成績係322334 之後擺武大首選傳播 其實我個成績係咪連合格線都無 因為我見有校長推薦都要3232 最後我都係無取錄到 。第三擺華中師範大學(美術學)上網睇有2211都ok 但如果擺第三志願機會率係咪會低左好多。我做好心理準備可能要補選志願 武漢大學做補選是否無望了 ?希望回覆thx!
你说的补选是指第二轮补选阶段吧,武汉大学往年都没有补选学额,因为在第一阶段的招生已经收生完了。只有在第一阶段还有学额剩余的大学才会在补选中再招生。你可以先看看华中师范大学会不会取录,机会还是有的。如果没有的话,再在补选中选择还有学位的大学,我看你前4科成绩都有10分,可以再试试选择其他补录大学中你有兴趣的专业,而且在补选中有些大学还是很不错的,加油呢!

sayhello
初級會員
初級會員

文章 sayhello » 週一 7月 23日, 2018年 1:07 pm

好的謝謝

Ylchan224
初級會員
初級會員

文章 Ylchan224 » 週一 7月 23日, 2018年 9:12 pm

入左生物科技,但屋企人想我留係香港 (樹仁新傳)
不過我自己都有點擔心回港搵唔到工做

Sophie0221
中級會員
中級會員

文章 Sophie0221 » 週二 7月 24日, 2018年 11:08 am

Ylchan224 寫:入左生物科技,但屋企人想我留係香港 (樹仁新傳)
不過我自己都有點擔心回港搵唔到工做
以下意见纯粹个人意见哒 :P
首先还是看你自己个人兴趣吧,毕竟生物科技和新传是两个不同的专业,看你兴趣哪一个更大一点。武大在内地是很不错的大学了,资源比较多,有很多社团活动,机会,但是还是靠你自己努力吧,有一些港澳台的同学在院同级同学名列前茅,如果你自己是一个很用心读书的人,我相信你回港一定可以找到工作哒,毕竟找工作还是看个人能力的。不过你来到内地大学也要习惯用普通話教学,不像香港那样用英语教学。其他好处是在武大学风很自由,学费便宜,还有学习自己独立等。在香港讀可能英语能力会比较好,因为上课都是用英文,还有可以经常见到家人。你到内地,通常都是寒暑假才回家。看你自己吧,我给的你意见是这些,你自己决定吧,毕竟读书的人是你,不是你的父母。加油吧!!

Sophie0221
中級會員
中級會員

文章 Sophie0221 » 週二 7月 24日, 2018年 11:09 am

sayhello 寫:好的謝謝
不客气,还是什么问题,都可以随便问 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

subrina
初級會員
初級會員

文章 subrina » 週三 7月 25日, 2018年 9:27 pm

請問dse 524553 有校長推薦 補錄有冇機會?

Sophie0221
中級會員
中級會員

文章 Sophie0221 » 週四 7月 26日, 2018年 9:10 am

subrina 寫:請問dse 524553 有校長推薦 補錄有冇機會?
明天十点就可以补录吧,到时候你看看武汉大学还有没有在补录的大学名单里,如果首轮录取中已经满额了就不会有补录了。如果明天你看到武大还有名额,那你可以试试,应该还是有机会的!

notaboy
中級會員
中級會員

文章 notaboy » 週五 7月 27日, 2018年 3:09 pm

Jack9735 寫:
notaboy 寫:
Jack9735 寫:
notaboy 寫:
Jack9735 寫:
notaboy 寫:
Jack9735 寫:
notaboy 寫:師兄/姐, 我想問武大如果其中一科elective 2左, 其他科都有3,4, 有無機會?
多唔多香港人讀到一半頂唔順要退學?
你總共幾科elective啊? 今年武大對外公佈的一般要求是4+2要全部3。
你指頂唔順咩啊?學業壓力?
係指學業壓力.
唔會啊,壓力不會太大,一開始係要適應下學習方式有少少差異,不過問題唔大嘅,我地HK學生肯定仗ok的啦~
明白, 讀市場營銷有無堂係同內地生分開上?
兩科elective+m2, 如果其中一科elective2左就無機會? 其他科都有3,4.
學校今年說的是兩科elective 3 , 不過別忘了M2都係elective啊。
武大嘅專業課都係同內地生一齊上架
你想報經管?
係呀, M2都計做一個elective? 有d學校好似話唔計.
想問下經管第一年讀d咩? 高數, 英文?
高數都係同內地生一齊上?
武大經管在招生指南是寫數學達第4級;兩科選修科目(甲類)達第3級,其中一科必須是數學延伸部分,另一科可在經濟或企業、會計與財務概論中任選。
經管第一年要讀管理學、微觀經濟學、政治經濟學、宏觀經濟學、會計學、商業倫理、市場營銷(工管大類)、高數、线代、英文(差不多了),加一D自己選擇嘅公共選修堂。
武大高數有另外開港澳台高數班,當然你都可以選擇讀番大陸生嘅班。
明白, 感謝!

Jack9735
中級會員
中級會員

文章 Jack9735 » 週六 7月 28日, 2018年 1:11 pm

各位已經被武大錄取的同學留意啦,如果上面有什麽問題我們漏回了,請提醒一下,我們會儘快回答,抱歉啦!

回覆文章