廣東以色列理工學院

香港學生打算回內地大學讀法醫學

香港及台灣學生免試招生,澳門學生保送,招生諮詢,證件問題,綜合討論。

版主: 社員

回覆文章
金玉
初級會員
初級會員

香港學生打算回內地大學讀法醫學

文章 金玉 » 週四 4月 9日, 2020年 11:42 am

我是一名香港的學生,打算以免試招生的方式到廣東省以內的大學讀法醫專業,證件齊備,但有一下的疑問,謝謝各位解答。
我修讀的選修科是 中國文學 及 化學
1 有哪些內地大學(廣東省以內的)有法醫專業?而且他們的收生分數是怎樣的?
2 有哪些大學接受沒有修讀生物科的學生入讀呢?
3 將來就業
4 有關內地升學的小提示......
萬分感謝。

enirroc
中級會員
中級會員

Re: 香港學生打算回內地大學讀法醫學

文章 enirroc » 週五 4月 10日, 2020年 6:10 am

金玉 寫:
週四 4月 9日, 2020年 11:42 am
我是一名香港的學生,打算以免試招生的方式到廣東省以內的大學讀法醫專業,證件齊備,但有一下的疑問,謝謝各位解答。
我修讀的選修科是 中國文學 及 化學
1 有哪些內地大學(廣東省以內的)有法醫專業?而且他們的收生分數是怎樣的?
2 有哪些大學接受沒有修讀生物科的學生入讀呢?
3 將來就業
4 有關內地升學的小提示......
萬分感謝。
:shock: 巴打....你噉樣問嘅嘢太過廣了喎,就好似問字典入面有咩中文字一樣....同埋呢啲問題網上資料都有。你可以睇返學友社派嗰本書仔,入面都幾詳細下,一係去唔同嘅招生網搵下。
如果提示嘅話就係,
1,如果真係自己鍾意嘅話就搵多啲資料,噉樣先至會對某幾間大學產生感情,從而更加想入去,有奮鬥嘅目標。
2,有乜搵唔到答案嘅問題可以直接寫gmail 畀人哋間大學嘅招生老師問。
3,睇好唔同大學計分方法同埋熱門程度排志願
4,早啲開始做準備,唔好每個deadline 到前一晚先沖。
5,申請校長推薦。

加油。

金玉
初級會員
初級會員

Re: 香港學生打算回內地大學讀法醫學

文章 金玉 » 週六 4月 11日, 2020年 8:31 am

唔該你 :D

回覆文章