暨南大學華文學院預科部聯招考試補習班

暨南大學預科升本科諮詢帖

港澳台僑學生報考暨南大學的入學途徑,兩校聯招考試,華文學院。

版主: 社員

回覆文章
Yusuke
資深會員
資深會員

暨南大學預科升本科諮詢帖

文章 Yusuke » 週五 7月 9日, 2021年 1:21 pm

上年預科升上來本科的, 我了解知道的我會答 :D

Glory Lee
初級會員
初級會員

Re: 暨南大學預科升本科諮詢帖

文章 Glory Lee » 週六 7月 10日, 2021年 11:06 am

如果我想入國際學院,係咪預科A班考試合格就可以直升?有無其他要求?
預科A班一年要考幾次試?

Yusuke
資深會員
資深會員

文章 Yusuke » 週六 7月 10日, 2021年 8:10 pm

Glory Lee 寫:
週六 7月 10日, 2021年 11:06 am
如果我想入國際學院,係咪預科A班考試合格就可以直升?有無其他要求?
Q:預科A班一年要考幾次試
3次

Q:如果我想入國際學院,係咪預科A班考試合格就可以直升?有無其他要求?
期末預科A班考試合格,再加要interview,用英文

SabrinaK
初級會員
初級會員

文章 SabrinaK » 週四 7月 22日, 2021年 11:35 am

請問dse成績2112+3的成績能入預科B嗎

Yusuke
資深會員
資深會員

文章 Yusuke » 週四 7月 22日, 2021年 12:07 pm

SabrinaK 寫:
週四 7月 22日, 2021年 11:35 am
你科X係咩?

SabrinaK
初級會員
初級會員

文章 SabrinaK » 週四 7月 22日, 2021年 1:24 pm

Yusuke 寫:
週四 7月 22日, 2021年 12:07 pm
SabrinaK 寫:
你科X係咩?
地理

Yusuke
資深會員
資深會員

文章 Yusuke » 週四 7月 22日, 2021年 1:37 pm

SabrinaK 寫:
週四 7月 22日, 2021年 1:24 pm
Yusuke 寫:
週四 7月 22日, 2021年 12:07 pm
SabrinaK 寫:
你科X係咩?
地理
可以的

Yusuke
資深會員
資深會員

文章 Yusuke » 週四 7月 22日, 2021年 1:37 pm

SabrinaK 寫:
我上年就是預科B

MaMayMay
初級會員
初級會員

文章 MaMayMay » 週四 7月 22日, 2021年 3:22 pm

有幾個問題想請教下,
https://zsb.jnu.edu.cn/2018/0409/c3470a172967/page.htm
上面寫,未能保送、直升者,可参加当年的“全国联招考试”和“两校联招考试”。
一班有幾多人唔可以保送、直升?

宿舍係雙人定四人房?一年幾錢?

放長假可唔可以住係宿舍?

https://www.chinaeducenter.com/jnu/jnu_hwy.php
上面寫有個叫強化班,同預科B有咩分別?學費貴好多。

SabrinaK
初級會員
初級會員

文章 SabrinaK » 週四 7月 22日, 2021年 3:38 pm

Yusuke 寫:
週四 7月 22日, 2021年 1:37 pm
SabrinaK 寫:
我上年就是預科B
好!感谢🙏

Yusuke
資深會員
資深會員

文章 Yusuke » 週四 7月 22日, 2021年 4:06 pm

MaMayMay 寫:
週四 7月 22日, 2021年 3:22 pm
有幾個問題想請教下,
https://zsb.jnu.edu.cn/2018/0409/c3470a172967/page.htm
上面寫,未能保送、直升者,可参加当年的“全国联招考试”和“两校联招考试”。

https://www.chinaeducenter.com/jnu/jnu_hwy.php
Q:一班有幾多人唔可以保送、直升?
A:保送:每科要考合格(90/150),而且4科460分(含460)/5科575(含575)
根據學年總評成績及操行評定,
約20%品學兼優者可免予入學考試保送暨南大學本科有關專業。

直升: 學年總評各科成績合格,但未能保送,且未受過紀律處分者,
可參加預科A班的直升考試,各科成績合格(60/100),
可直升暨南大學本科有關專業

用我當年(2020-2021)來算的話,全級約120人左右,保送有23人,直升能上去的有6人

Q:宿舍係雙人定四人房?一年幾錢?
A:雙人:6000 左右

Q:放長假可唔可以住係宿舍?
A:本來不可以,但近年由於疫情關係可以,我當年年假寒假就是在宿舍

Q:上面寫有個叫強化班,同預科B有咩分別?學費貴好多
強化班是給有港澳台籍的應屆考生報讀的,強化班沒有直升保送,預B有直升保送

Glory Lee
初級會員
初級會員

文章 Glory Lee » 週二 7月 27日, 2021年 1:56 pm

Yusuke 寫:
週六 7月 10日, 2021年 8:10 pm
3次

Q:如果我想入國際學院,係咪預科A班考試合格就可以直升?有無其他要求?
好的唔該。
依家去廣州係咪要集中隔離14日,之後再7日居家隔離?
居家隔離可唔可以住宿舍?

Yusuke
資深會員
資深會員

文章 Yusuke » 週二 7月 27日, 2021年 5:43 pm

週二 7月 27日, 2021年 1:56 pm
Yusuke 寫:
3次

好的唔該。
應該不可以

ino2000
資深會員
資深會員

文章 ino2000 » 週二 7月 27日, 2021年 8:42 pm

週二 7月 27日, 2021年 1:56 pm
Yusuke 寫:
3次

好的唔該。
唔可以住宿舍,如果內地無居住地,允许在酒店进行21日隔离取代14+7。

橘梗
初級會員
初級會員

文章 橘梗 » 週四 7月 29日, 2021年 10:24 pm

请问如果要去口腔医学有什么要求?预科成绩要达到多少

Yusuke
資深會員
資深會員

文章 Yusuke » 週日 8月 1日, 2021年 11:47 pm

橘梗 寫:
週四 7月 29日, 2021年 10:24 pm
请问如果要去口腔医学有什么要求?预科成绩要达到多少
口腔医学要3322, 要修Phy+chem

预科8-9是預B 10-11 預A, U了不能

Lai大吉
初級會員
初級會員

文章 Lai大吉 » 週六 8月 7日, 2021年 4:43 pm

本來我的best5有十分可以入讀預科a的,可是他說我的選修科不認可,然後選擇了另外一個較低分的選修(旅款),只能入讀預科b :oops: ,我的選修是健康管理與社會關懷,請問有什麼方法可以令我入預科a呢,我有個朋友是去年旅款不认可,旅款4都不行,但健管是可以的。我發過email去招生處,說就算退修了旅款,也不會計健康管理與社會關懷的分數,就當選修科是U。 :cry:

Yusuke
資深會員
資深會員

文章 Yusuke » 週日 8月 8日, 2021年 1:39 pm

Lai大吉 寫:
週六 8月 7日, 2021年 4:43 pm
本來我的best5有十分可以入讀預科a的,可是他說我的選修科不認可,然後選擇了另外一個較低分的選修(旅款),只能入讀預科b :oops: ,我的選修是健康管理與社會關懷,請問有什麼方法可以令我入預科a呢,我有個朋友是去年旅款不认可,旅款4都不行,但健管是可以的。我發過email去招生處,說就算退修了旅款,也不會計健康管理與社會關懷的分數,就當選修科是U。 :cry:
請問有什麼方法可以令我入預科a呢
A: 重考DSE(

Yusuke
資深會員
資深會員

文章 Yusuke » 週日 8月 8日, 2021年 1:42 pm

Lai大吉 寫:
週六 8月 7日, 2021年 4:43 pm
預科b就預科b吧,我也是預B上來

MaMayMay
初級會員
初級會員

文章 MaMayMay » 週一 8月 9日, 2021年 1:28 pm

Yusuke 寫:
週四 7月 22日, 2021年 4:06 pm
MaMayMay 寫:
有幾個問題想請教下,

A:保送:每科要考合格(90/150),而且4科460分(含460)/5科575(含575)

直升: 學年總評各科成績合格,但未能保送,且未受過紀律處分者,

用我當年(2020-2021)來算的話,全級約120人左右,保送有23人,直升能上去的有6人

A:本來不可以,但近年由於疫情關係可以,我當年年假寒假就是在宿舍

強化班是給有港澳台籍的應屆考生報讀的,強化班沒有直升保送,預B有直升保送
謝謝!如果保送同直升都無份,就要一定去考聯招考試或者去預科A讀多一年?
多唔多人讀完預科B之後再去預科A讀多一年?

Yusuke
資深會員
資深會員

文章 Yusuke » 週一 8月 9日, 2021年 1:38 pm

MaMayMay 寫:
週一 8月 9日, 2021年 1:28 pm
Yusuke 寫:
週四 7月 22日, 2021年 4:06 pm
MaMayMay 寫:
有幾個問題想請教下,

謝謝!如果保送同直升都無份,就要一定去考聯招考試或者去預科A讀多一年?
多唔多人讀完預科B之後再去預科A讀多一年?
Q:如果保送同直升都無份,就要一定去考聯招考試或者去預科A讀多一年?
yes

Q:多唔多人讀完預科B之後再去預科A讀多一年?

回覆文章