暨南大學華文學院預科部聯招考試補習班

有關2021年申請暨南大學

港澳台僑學生報考暨南大學的入學途徑,兩校聯招考試,華文學院。

版主: 社員

回覆文章
Oscarlyw
初級會員
初級會員

Re: 有關2021年申請暨南大學

文章 Oscarlyw » 週四 7月 22日, 2021年 11:38 pm

Yusuke 寫:
週四 7月 22日, 2021年 10:19 pm
Oscarlyw 寫:
週四 7月 22日, 2021年 9:32 pm
麻煩大家,我想请問如果dse成绩322323,best5=13,報暨南的七月招生,有冇機会入到,如果入到的話,係咩科系都選得定好似之前咁選科要同自己嘅x相符合,再加上我睇有其他人話即使夠12分夠入,但唔一定入到某些科系,所以也想問一問各位暨南大學的師兄師姐以我的成绩入咩科系比較好同易入,麻煩哂🙏,十分感谢(btw小弟兩科x係中史同文學 🙏
聽說旅遊學院嘅科係會容易入,但係最重要係你想入咩科.因為你要知道呢個系跟住你四年
小弟如果可以係比較想讀中医或汉语言文化果類科系,但中医好似要x有phy chem bio其中之一,再加上中医同医科相关唔太清楚会唔会較难入,所以就可能以汉语言文化优先,敢问師兄我呢個分如果擺汉语言文学第一志願,机会大唔大?亦都斗膽问一句中医係咪对於我黎講係冇咩可能?感謝🙏

Yusuke
資深會員
資深會員

文章 Yusuke » 週四 7月 22日, 2021年 11:55 pm

Oscarlyw 寫:
週四 7月 22日, 2021年 11:38 pm
Yusuke 寫:
Oscarlyw 寫:
麻煩大家,我想请問如果dse成绩322323,best5=13,報暨南的七月招生,有冇機会入到,如果入到的話,係咩科系都選得定好似之前咁選科要同自己嘅x相符合,再加上我睇有其他人話即使夠12分夠入,但唔一定入到某些科系,所以也想問一問各位暨南大學的師兄師姐以我的成绩入咩科系比較好同易入,麻煩哂🙏,十分感谢(btw小弟兩科x係中史同文學 🙏
聽說旅遊學院嘅科係會容易入,但係最重要係你想入咩科.因為你要知道呢個系跟住你四年
小弟如果可以係比較想讀中医或汉语言文化果類科系,但中医好似要x有phy chem bio其中之一,再加上中医同医科相关唔太清楚会唔会較难入,所以就可能以汉语言文化优先,敢问師兄我呢個分如果擺汉语言文学第一志願,机会大唔大?亦都斗膽问一句中医係咪对於我黎講係冇咩可能?感謝🙏
中醫不行 一定不行 。 汉语言文學可以 我有人認識,如果你是男的我室友都幫你找到了

Oscarlyw
初級會員
初級會員

文章 Oscarlyw » 週五 7月 23日, 2021年 12:19 am

Yusuke 寫:
週四 7月 22日, 2021年 11:55 pm
Oscarlyw 寫:
Yusuke 寫:
Oscarlyw 寫:
中醫不行 一定不行 。 汉语言文學可以 我有人認識,如果你是男的我室友都幫你找到了
十分感謝師兄,咁我就擺汉语言文化為第一志願了,十分感謝🙏😆

Oscarlyw
初級會員
初級會員

文章 Oscarlyw » 週五 7月 23日, 2021年 12:42 am

Yusuke 寫:
Oscarlyw 寫:
Yusuke 寫:
Oscarlyw 寫:
同埋師兄,我想问汉语言文化有好多個,请问都有啲咩分別,同埋我应该選边一個😂😂

Yusuke
資深會員
資深會員

文章 Yusuke » 週五 7月 23日, 2021年 1:27 am

Oscarlyw 寫:
週五 7月 23日, 2021年 12:42 am
Yusuke 寫:
Oscarlyw 寫:
Yusuke 寫:
Oscarlyw 寫:
同埋師兄,我想问汉语言文化有好多個,请问都有啲咩分別,同埋我应该選边一個😂😂
石牌

amz;s
中級會員
中級會員

文章 amz;s » 週五 7月 23日, 2021年 9:30 pm

如果我沒按到香港dse申報按鈕和沒在網上打自己dse成績出來就按了申報審批 但是有在現場報名提供dse正本和副本 交埋錢 這樣會不會有影響?

Yusuke
資深會員
資深會員

文章 Yusuke » 週五 7月 23日, 2021年 9:45 pm

amz;s 寫:
週五 7月 23日, 2021年 9:30 pm
如果我沒按到香港dse申報按鈕和沒在網上打自己dse成績出來就按了申報審批 但是有在現場報名提供dse正本和副本 交埋錢 這樣會不會有影響?
我覺得不行

xixixi0000
初級會員
初級會員

文章 xixixi0000 » 週六 7月 24日, 2021年 9:39 am

我在兩校聯招的網站上忘記上傳文憑試成績表,可是後面在中旅社交了副本,可以嗎?

mikeor12
初級會員
初級會員

文章 mikeor12 » 週日 7月 25日, 2021年 11:24 am

請問七月面試申請嘅申請狀態過程係如何?已確認繳費完之後係咪會變成審核中?

杜常少
初級會員
初級會員

文章 杜常少 » 週日 7月 25日, 2021年 10:22 pm

mikeor12 寫:
週日 7月 25日, 2021年 11:24 am
請問七月面試申請嘅申請狀態過程係如何?已確認繳費完之後係咪會變成審核中?
我都想問一下,我22號交完錢和資料,剛才看還是顯示我還未交錢,有點擔心。

Andrew......
中級會員
中級會員

文章 Andrew...... » 週四 7月 29日, 2021年 3:53 pm

請問有沒有人知道香港免試招生暨南大學是否已經錄取了?

Yusuke
資深會員
資深會員

文章 Yusuke » 週四 7月 29日, 2021年 6:46 pm

Andrew...... 寫:
週四 7月 29日, 2021年 3:53 pm
冇咁快

Andrew......
中級會員
中級會員

文章 Andrew...... » 週四 7月 29日, 2021年 7:33 pm

Yusuke 寫:
週四 7月 29日, 2021年 6:46 pm
Andrew...... 寫:
週四 7月 29日, 2021年 3:53 pm
冇咁快
是香港免試招生嗎?不是審核入學那個

Karry1007
初級會員
初級會員

文章 Karry1007 » 週四 7月 29日, 2021年 9:29 pm

我想問一下,如果我免试招生进了暨南,那两校联招还会有录取的机会嘛?因为我報的專业不一样。

Yusuke
資深會員
資深會員

文章 Yusuke » 週五 7月 30日, 2021年 10:56 am

Karry1007 寫:
週四 7月 29日, 2021年 9:29 pm
我想問一下,如果我免试招生进了暨南,那两校联招还会有录取的机会嘛?因为我報的專业不一样。

janekanwww
初級會員
初級會員

文章 janekanwww » 週五 7月 30日, 2021年 4:49 pm

高級文憑gpa2.85入到暨南新聞系嗎?
本人在香港讀高級文憑,想讀暨南的新聞系。在暨南的收生簡張中發現高級文憑全科合格有機會成為該校學生,但裡面並無清楚表明gpa需要多少,希望有經驗的前輩們可以解答一下!

Yusuke
資深會員
資深會員

文章 Yusuke » 週五 7月 30日, 2021年 8:00 pm

janekanwww 寫:
週五 7月 30日, 2021年 4:49 pm
本人在香港讀高級文憑,想讀暨南的新聞系。在暨南的收生簡張中發現高級文憑全科合格有機會成為該校學生,但裡面並無清楚表明gpa需要多少,希望有經驗的前輩們可以解答一下!
傳聞2.5

janekanwww
初級會員
初級會員

文章 janekanwww » 週五 7月 30日, 2021年 11:19 pm

Yusuke 寫:
週五 7月 30日, 2021年 8:00 pm
janekanwww 寫:
週五 7月 30日, 2021年 4:49 pm
傳聞2.5
謝謝!

Oscarlyw
初級會員
初級會員

文章 Oscarlyw » 週六 7月 31日, 2021年 4:43 pm

本人best 5 13報暨南七月招生,將汉语言文学放第一,稳唔穩?(btw全科有2以上),因為好多frd報三月的,將暨南放第一都沒有收,怕收生要求高咗,然後七月的招生要求也高了,因為呢件事,我仲諗緊要唔要係香港交咗副学士的留位費先🥲

Yusuke
資深會員
資深會員

文章 Yusuke » 週日 8月 1日, 2021年 11:41 pm

Oscarlyw 寫:
週六 7月 31日, 2021年 4:43 pm
本人best 5 13報暨南七月招生,將汉语言文学放第一,稳唔穩?(btw全科有2以上),因為好多frd報三月的,將暨南放第一都沒有收,怕收生要求高咗,然後七月的招生要求也高了,因為呢件事,我仲諗緊要唔要係香港交咗副学士的留位費先🥲
其實夠分就收了.

回覆文章