免試讀工科或IT嘅香港學生真係自求多福

香港及台灣學生免試招生,澳門學生保送,招生諮詢,證件問題,綜合討論。

版主: 社員

免試讀工科或IT嘅香港學生真係自求多福

文章man19951 » 週六 10月 20日, 2018年 1:07 am

[認真mode]免試去讀工科或者it嘅香港學生真係自求多福,因為一科高等數學已經可以搞到你想喊

我2014入讀中山嘅工學院,名就唔開了。當年DSE數學LV4,數學基礎算普通,不過提一提各位DSE程度 = 內地初中畢業,如果冇修過m1/m2 同等死冇分別。讀大陸工科或者IT高數一定係最難嘅一(有分1234),每間學校政策唔同,對港澳台生或留學生幫助都唔一樣,但中山喺17年已經取消左港澳高數班,意味住你一定要靠自己從0開始學,其實每個人天賦唔一樣,天賦ok學幾個月就pass到,普通嘅可能要苦讀個一年先有機會pass。

我身邊有唔少例子,留學生同港澳生,有少數人凖時畢業,但唔少人最後都係延畢、結業或者係退學,所以如果學校冇政策幫各位,最好搵個人私補(當然唔係我,我都冇能力教人,我自己都係啱啱好過)。呢個過程太痛苦了,雖然呢個論壇隔左好耐冇上過,我覺得有義務去講呢樣野。
man19951
香港專家
香港專家

Re: 免試讀工科或IT嘅香港學生真係自求多福

文章葉又嘉 » 週六 10月 20日, 2018年 7:39 am

港生讀工科的 是不是特別少?
葉又嘉
台灣免試
台灣免試

文章aj4zj3 » 週六 10月 20日, 2018年 12:41 pm

隔壁華工路過......
該怎麼說,這些都是必經的道路
在還沒來大陸之前,我也從未覺得自己數學不好,然後第一學期的文科用高數就把我個理科生給弄死了
學校的態度很簡單,能留下來就留,撐不下就走,唯一給港澳台生的幫助就是可以四年不斷重修+每次重修可以補考
沒有港澳台班的制度,其實也是好的,最近找工作三不五時就被問港澳台生的培養制度跟普通陸生有什麼區別
第一年不過那就第二年再來吧....大一真的是最痛苦的,熬過就好,平時努力讀書,不會的跪求同學教你
我的成績一半以上都是學霸室友們救起來的
我們學校也有好幾個從小香港長大的港生,念土木念計算機念化工都有,掛科有過但不至於延畢
之前交流過,大家心得都差不多

真正重點真的是自己有沒有認真上課,每天努力複習,不會的主動去問人
平時付出如果都不及陸生,加上本來基礎薄弱,當然會慘慘
aj4zj3
資深會員
資深會員

文章peace19 » 週六 10月 20日, 2018年 4:25 pm

不讀工科/IT就不用高等數學對嗎?
peace19
初級會員
初級會員

文章aj4zj3 » 週六 10月 20日, 2018年 5:49 pm

peace19 寫:不讀工科/IT就不用高等數學對嗎?

看學校
一般來說多數學校各專業都會需要學到高數,差別只是難易度
高數等級從A-D
理科電類工科學A,非電類工科學B,醫科學C,文科學D
商科看專業跟學校要求,通常學高數A或B
aj4zj3
資深會員
資深會員

回到 中國留學綜合討論